"Dobro došli na Kosovo" - aleksandrovac požarevački

ЛЕКСАНДРОВАЦ
ПОЖАРЕВАЧКИ
А
Idi na sadržaj
Kultura
Foto screenshot

"DOBRODOŠLI NA KOSOVO"


Aleksandrovac, 2. juli 2021.U okviru Dana srpske kulture u Italiji u organizaciji Saveza Srba u Italiji i pokroviteljstvom Generalnih konzulata Srbije u Milanu i Trstu, početkom jula meseca u Milanu, Vićenci i Trstu, održane su i održaće se promocije stripa na italijanskom jeziku, pod naslovom "Benvenuti in Kosovo" (“Dobrodošli na Kosovo”). Autor stripa je Simona Mogavino, koautor Nikola Mirković, ilustrator Đuzepe Mogavino a izdavač Magic Press.
Strip je štampan na 64 strane a u opisu radnje stripa stoji. “Marta 2004. Dimitrije je u ranoj mladosti pobegao iz Jugoslavije i mora se vratiti na Kosovo da prisustvuje sahrani svog oca sa kojim je ostao u lošim odnosima. Tokom putovanja Dimitrije zaranja u balkanski posleratni pakao i ostvaruje nekoliko susreta, uključujući jedan sa Milanom, starim Srbinom oštrog jezika koji mu govori svoju verziju rata. U svakoj priči Dimitrije se priseća trenutaka provedenih sa svojim najboljim prijateljem Klediem, rastućih tenzija između zajednica na Kosovu i složenih odnosa sa svojim ocem. Tada se mladić našao zarobljen usred nereda 2004. godine u zapaljenoj i krvavoj zemlji, ali moraće da se sabere i pređe ratnu zonu da bi postigao svoj cilj. Vojnici, neredi, nada, mržnja, ljubav ... Dobrodošli na Kosovo”.
U prezentaciji izdanja svoje učešće je uzeo poznati italijanski novinar, odličan poznavalac naših prilika Toni Kapuco. Ovom italijanskom izdanju, 2019. predhodilo je izdanje na francuskom jeziku za francusko tržište.


                                  
Време
Nazad na sadržaj