sport - aleksandrovac požarevački

ЛЕКСАНДРОВАЦ
ПОЖАРЕВАЧКИ
А
Idi na sadržaj
Naša sportska istorija

Ekipa Fudbalskog kluba Polet pedesetih godina

Na godišnjoj skupštini SD Polet 1953 godine, postignut je dogovor da se organizuje i počne sa radom odgojkaški, košarkaški i atletičarski klub. U to vreme, predsednik kluba bio je Radomir Mijušković, sekretar Aleksa Bukolić a trener fudbalskog kluba Milivoje Urošević. Te 1953 godine fudbalski klub se takmičio u Beogradskom savezu.
Članovi "Sokola" iz Aleksandrovca požarevačkog  na smotri u Beogradu

Iz krajnje rodoljubivih razloga, krajem devetnaestog veka, u našem mestu je osnovano streljačko društvo. Svake godine, 22. maja na dan Svetog Nikole, uz praznički ručak i opšte narodne veselje, održavalo se takmičenje u gadjanju. Tom prilikom nazdravljalo se svim učesnicima i njaboljim strelcima. Streljačka družina je postojala skoro čitav vek uspešno razvijajući srpski viteški duh.

 

Rukometni klub Polet

Osamdesetih godina, Aleksandrovac požarevački je imao i svoj rukometni klub. Utakmice na stadionu osnovne škole i stadionu malih sportova bile su izuzetno posećene. Nosioci igre i kluba bili su: D. Djukić, D. Marković, B. Grujić, P. Novaković, D. Radovanović, N. Kovačević, K. Radosavljević, P. Cvejić, R. Petrović, I. Bekić, Lj. Dimitrijević, N. Janković, D. Perić, T. ĆatićIstorija fudbala na našim prostorima započela je avgusta 1930 godine. Jedan od glavnih "krivaca" je bio Vita Ćirković. Po zanimanju kovač ali i fudbaler podmladka požarevačkog Mladog Radnika. On je doneo prvu fudbalsku loptu u Aleksandrovcu. Fudbalski klub je zaživeo u okviru Sportskog Društva Obilić. A jedan od glavnih pokretača je bio trgovački pomoćnik Dragi Djordjević.
Svoju prvu utakmicu Obilić je odigrao u Saraorcima avgusta 1930. godine. Utakmicu je Obilić odigrao  sa osam igrača, ali je uprkos tome pobedio domaćina sa 2:0. Oba pogodtka postigao je Boža Miloradović. Prvi, istorijski sastav Obilića je bio: Aleksandar Ćatić, Draga Čolić, Mika Lukić, Boža Nastić, Vita Ćirković, Žikica Marinković, Dragan Stanojković, Boža Miloradović.

Ekipni sport
Коментари
There are no reviews yet.
0
0
0
0
0

Време
Nazad na sadržaj