Jakov Vulić - aleksandrovac požarevački

ЛЕКСАНДРОВАЦ
ПОЖАРЕВАЧКИ
А
Idi na sadržaj
ИНТЕРВЈУ
JAKOV VULIĆ
foto screenshot                                                            Aleksandrovac, 28.05.2021


ON, "ČUVA" SRBIJU
Intervju sa Jakovom Vulićem, reprezentativnim golmanom čiji su  koreni duboko povezani sa našim mestom.


Postoji više razloga i više povoda zbog čega je trebalo upriličiti ovaj razgovor. Jakov Vulić je golman reprezentacije Srbije u malom fudbalu, čuvar mreže FON-a lidera na tabeli i pre svega neko čiji su sportski i familijarni koreni vezani za Aleksandrovac (požarevački). I, evo kako Jakov razmišlja o fudbalskim temama.

- Kako i kada je "pala" odluka da se opredeliš za fudbal i pre svega za golmanski zanat ?
- Ljubav prema lopti se javila pre nego sto sam se javio na svoj prvi trening, tada sam imao 7 godina. U samom startu cini mi se prvih godinu dana da sam bio igrac, a onda sam na nekom od treninga stao na gol, secam se da se to desilo neposredno pred neki ligaski turnir, bio sam proglasen za najboljeg golmana na tom istom, a onda i na narednom. U Aleksandrovcu sam u nekom od ormarica pronasao golmansku opremu mog mlado preminulog strica Draže koji je takodje bio golman. Navlaceci te golmanske rukavice i sutirajuci o zid kuce sam se "navukao" na golmanski zanat, a ostao i dan danas.
- Šta je najbitnije za razvoj jednog golmana ?
- Što se tice razvoja golmana smatram da je najbitnije da dete zaista voli i zeli da bude golman, da nije golman jer ga je roditelj naterao. Potrebno je da se svako dete tehnicki obuci (hvatanje, padanje, itd..) Sve ostalo je rad!
- Da li je lakše, odnosno teže biti golman u malom nego u velikom fudbalu ?
- Tesko pitanje...Ono sto zaista smatram teskim na velikom fudbalu je to sto je gol veci, zatim vremenski uslovi su cesto losiji, hladno je i treba ostati zagrejan, to je bas tesko barem meni licno. Tih problema na malom fudbalu nema, hale su uglavnom tople. Misljenja sam da je biti golman na malom fudbalu fizicki zahtevnije, igra je brza, dinamicnija, non stop moras da si  u

foto: screenshot                 
                                     Reprezentacija Srbije

fokusu. Ne bih znao za sta da se opredelim, sta je teze a sta lakse. Obe pozicije su po meni najodgovornije u oba sporta i to samo po sebi nosi neku tezinu.
- Obično, znamo koji je trenutno najbolji golman u velikom fudbalu. Po tebi koji je trenutno golman broj jedan na svetskom nivou kada je reč o malom fudbalu ?
- Za mene je najbolji golman na svetu nas Miodrag Miki Aksentijevic , krivo mi je sto nikada nije zvanicno proglasen za najboljeg. Nadam se da ce u tome uspeti u nekim od narednih sezona.
- Posle boravka u Crvenoj Zvezdi, od ove sezone braniš boje studenata tj. FON-a. Kako si se snašao u novoj sredini i kakve su klupske takmičarske želje ?
- Zadovoljan sam u novoj sredini, sve momke dugo poznajem i nije mi bio potreban period za adaptaciju. Skoro sam rekao da sam u ekipu Fon stigao zbog uzimanja trofeja i ostajem pri toj izjavi. U ovom trenutku se odigrava finalna serija i vodimo sa 2-0 u pobedama, igra se na 3 dobijena meca. Boze zdravlja da se sve to zavrsi kako treba u nasu korist i da se oprobamo u ligi sampiona sa najbolji evropskim ekipama.
- Sredinom aprila u Zenici je odligrana kvalifikaciona utakmica protiv Bosne i Hercegovine, u kojoj je naša reprezentativna selekcija ostvarila pobedu. Odlučujuća utakmica za kvalifikaciju na Evropsko prvenstvo odigraće se u novembru mesecu protiv Bjelorusije. Iako ima relativno dosta vremena, šta se očekuje od te utakmice ?
Da, pobedili smo u Bosni, psiholoski tezak mec, bila nam je neophodna pobeda, uspeli smo!
Nismo sjajno igrali u ovim kvalifikacijama ali i pored toga mislim da smo zasluzili direktan plasman. Ceka nas baraz sa Belorusima, favoriti smo i bice tesko pogotovo jer u prvom mecu nece igrati zbog parnih kartona Lazarevic. Verujem u pobedu i odlazak na evropsko koje se odigrava u Holandiji naredne godine u februaru mesecu.
- Nedavno si izjavio da bi se u budućnosti mogao posvetiti trenerskom poslu, odnosno treniranjem golmana. Da li se može dogoditi jednog dana da Jakov Vulić svoj kamp otvori u Aleksandrovcu ?
- Iskren da budem nisam nikada razmisljao na tu temu, dobra ideja! Aleksandrovac ima posebno mesto u mom srcu i ako bih prepoznao momenat za tako nesto voleo bih da to bude u Aleksandrovcu ali smatram da je i dalje rano da razmisljam na tu temu. Vreme ce pokazati.
Коментари
There are no reviews yet.
0
0
0
0
0

Време
Nazad na sadržaj