Ples kao sport, kao umetnost... - aleksandrovac požarevački

ЛЕКСАНДРОВАЦ
ПОЖАРЕВАЧКИ
А
Idi na sadržaj
RAZGOVOR POVODOM
                                                 

Aleksandrovac, 19. juni 2021.                                                                                      


PLES KAO SPORT, KAO UMETNOSTPočetkom ovog meseca, tačnije od 2 do 6 juna 2021 u italijanskom gradu Đenovi u hotelu  Al Tower Airport,  održan je Svetski kup u sportskom plesu u kolicima. Prema informacijama organizatora, prisustvovalo je  12 medjunarodnih delegacija uz 300 učesnika. U grupi svetske plesne  elite u ulozi sudije, našao se i aleksandrovčanin Zlatko Stojković. Doći do ovakve pozicije u medjunarodnom sportu nije jednostavno. O tim njegovim "plesnim koracima", želimo da saznamo nešto više.

 
Dakle, koje je tvoje trenutno zvanje ?
 
- Ja sam Medjunarodni sudija (WDC latin i standard) i posedujem tu licencu već 21 godinu. Takodje, Internacionalnu licencu za sudjenje  takmicenja u kolicima WPDS, koju  izdaje medjunarodni paraolipijski komitet IPC sa sedištem  u Bonu.

Na koliko si takmičenja do sada "delio pravdu" ?
 
- Sudio sam do sada dva Svetska prvenstva WPDS  i 11 Svetskih kupova WDC. U poslednjih 20 godina, bio sam na preko 100 Medjunarodnih takmičenja. Uglavnom, ja sudim takmičenja u sportskom plesu i pretežno profesionalce.

Kada je reč o sportskom plesu u kolicima, koje zemlje imaju vodeću ulogu ?
- U kolicima, svetska sila broj jedan je Rusija, a zatim dolaze Ukrajina, Južna Koreja, Belorusija, Slovačka, Poljska.

Koliko vidim nas tu nema ?
 
- Naših trenutno nema jer niko ne finansira ples u kolicima. Istina, 2014 i 2015 ja sam organizovao Serbia open u kolicima u Beogradu u hali hotela Hollidej In. Tada je bilo nekoliko naših parova koji su ušli u finalni deo takmičenja. Ples u kolicima u Srbiji je mlad sport i prvi parovi su počeli da se takmiče 2005 godine. U Evropi pre 25 godina.
 

 
Ko su najbolji profesionalni plesači ?
- Trenutni svetski profesionalni prvaci latinoameričkih plesova, su Rikardo Koki i njegova partnerka Julija Zagoruchenko. On   je italijan a ona ukrajinka...i plešu za USA. Mislim da su osvajali 10 puta svetsko prvenstvo. Sudio sam takmičenje u Kijevu 2013 godine, a to je bio Svetski kup latinoameričkih plesova. Oni su učestvovali i pobedili. Najbolji profesionalni plesni par u standardnim plesovim su Arunas Bizokas i Katchusa Demidova. Ovaj plesni par je  11 puta osvajao svetsku titulu. Interesantno, da je on litvanac a ona ruskinja a da kao i u predhodno slučaju plešu za SAD. Bio sam u prilici i da njima sudim.

 
Srbija nema profesionalaca ?
- Trenutno u Srbiji nema profesionalnih plesnih  parova. Medjutim bilo ih je  od 2009 do 2018 godine. Bili su članovi Udruženja plesnih profesionalaca Srbije čiji sam ja predsednik od 2006 pa do sada. U sportskom plesu u amaterskom konkurenciji srpski plesači po kvalitetu se nalaze  u sredini negde posle 15 mesta u svetu.
                                               

Коментари
There are no reviews yet.
0
0
0
0
0

Време
Nazad na sadržaj