Darinka Paunović - aleksandrovac požarevački

ЛЕКСАНДРОВАЦ
ПОЖАРЕВАЧКИ
А
Idi na sadržaj
Kултура
Foto screenshot MŠ. V. Vuckovic

DARINKA PAUNOVIĆ, NAŠA PIJANISTKINJA...


Aleksandrovac, 7. juli 2021.


Poznavaoci umetnosti skloni su tvrdnji da u umetničkom smislu duh jedne nacije ne postoji, već da je reč o sumi talentovanih i nemirnih duhova pojedinaca. Ako podjemo od te predpodstavke, onda je Darinka Paunović svakako jedna od tih. Rekli bi smo "posebnih", sposobnih da nas uz pomoć klavirskih tipki vodi u svet umetnosti i dočarava nam život na muzički način.
Njene umetničke i stvaralačke inspiracije su duboke, korenite. Toliko korenite, da nam se čini da smo mi kao mesto sami u njima utkani. Da se u njenoj muzici prepoznajemo. A razlozi postoje. Koreni Darinke "Dace" Paunović su vezani za naše mesto. Njena rodna kuća se nalazi u Aleksandrovcu i ona je ćerka čuvenog lekara Dragonera Paunovića. Mnogima poznat kao doktor Goner, koji je rodjen u Aleksandrovcu i tu izvesno vreme radio i živeo kao naš lekar.
Inače, umetnička i životna priča Darinke uglavnom je vezana za Beograd. Tamo je završila Muzičku akademiju u klasi profesora Andreja Pregera, a zatim usavršavala na konzervatorijumu Čajkoviski u Moskvi i na Pariskom konzervatorijumu kod profesora Konstantina Boginoa. Pobednički oreol ponela je na takmičenjima u bivšoj Jugoslaviji i republičkih u Srbiji. Nije izostala ni medjunarodna scena, kao što je pobeda u Tortoni u Italiji. A 2010. na takmičinju u Sremskoj Mitrovici proglašena je najboljim korepetitorom. Iza nje su godine nastupa sa najpoznatijim operskim pevačima: Draganom del Monako, Milkom Stojanović, Živanom Saramandićem...Kao predavač, svoje znanje je prenosila mladim umetnicima na muzičkoj školi "Dr.Vojislav Vučković, muzičkim akademijama Beograda i Novoag Sada, Akademiji likovne umetnosti. U njenim muzičkim izvedbama uživala je publika u mnogim zemljama Evrope i Afrike.

Коментари
There are no reviews yet.
0
0
0
0
0

Време
Nazad na sadržaj