Марија Митровић - aleksandrovac požarevački

ЛЕКСАНДРОВАЦ
ПОЖАРЕВАЧКИ
А
Иди на садржај
Kњижевност

КЊИЖЕВНОСТ ЈЕ МАРИЈИНА СУДБИНА...


Иначе, позната књижевница је по очевој линији александровчанкаAлександровац, 14. март 2022.


Списатељица Mирјана Митровић, тренутно спада у ред најзначајнијих српских романописаца. У њеној биографији стоји да је рођена 14. јануара 1961. године у Пожаревцу. А, даје завршила енглески језик и књижевност на Филолошком факултету у Београду. Где и живи.  
Њена књижевна дела, спадају у ред најтраженијих код читалачке публике. То није никаково изненађење, ако се зна да је њена збирка "Свето стадо", објављена по први пут 1999. други пут 2009. и да су неке приче учвршћене у антологије. Свакако, највеће признање и интресовање у књижевној јавности изазвао је њен роман "Емилија Лета" објављен 2006. године, када је био у најужем избору за НИН-ову награду. Тај исти роман добио је престижну награду "Бранко Ђопић". Сам роман изазвао је значајну пажњу књижевних критичара. Између осталог, Слободан Владушић, есејтиста и писац о том роману на страницама дневног листа "Политика" је написао:"Емилија Лета је парабола о ономе што је данас невидљиво, и што тек у историји може добити свој лик и свој глас. Ауторка, при том, не чини грешку која би се дала очекивати: да моћ поистовети са злом, а немоћ са добрим. Емилија Лета, главна јунакиња романа, припада фигурама сувишних људи. Ова супруга амбициозног римског војсковође Галерија Максимијана, чија се каријера стреловито успиње ка самим врховима Диоклецијанове Римске империје, одједном постаје технолошки вишак власти".
Поред овог, на издавачком списку се налазе и друга Маријина књижевна дела : Хелена или о немиру, Емилија Лета, Месечари из Маргума, Аутопортрет са Миленом, Свето Стадо.
Марија Митровић, је ћерка александровчанина Љубише Митровића, некадашњег професора књижевности у Економској школи у Пожаревцу.
                               
Komentari
0
reviews
Време
Назад на садржај