Инфраструктура - aleksandrovac požarevački

ЛЕКСАНДРОВАЦ
ПОЖАРЕВАЧКИ
А
Иди на садржај
Александровац

КОМУНАЛНИ РАДОВИ
Александраовац, 15. фебруар 2022.


Да ли ће се у Србији водити више рачуна о животној средини? Ако је судити по последњим информацијама које стижу од државних и општинских власти, вероватно се требамо надати бољем. Јер садашња ситуација није ни мало ружичаста.
Према подацима из последњег годишњег извештаја Агенције за заштиту животне средине, у Србији је више од трећине домаћинстава (34,8%) без канализације. Својевремено, др. Божо Далмација редовни професор на Природно-математичком фалултету у Новом Саду изјавио је да канализацију у Србији користи око 75 одсто градског и око девет одсто сеоског становништва. На постројења за пречишћавање отпадних вода прикључено је само 16 одсто становништва, напоменујо је професор. Иначе стручњак за воде. Све ово, вероватно је и покренуло државне власти да се ухвате у коштац са великим проблемом по здравље људи. У том правцу, покренут је српско-кинески пројекат "Чиста Србија", у оквиру којег ће бити обухваћено 65 градова и општина у Србији, вредног 3,2 милијарде евра.
Где смо ту ми ? Од представника власти општине Жабари, стиже информација да ће и територија на којој живимо бити укључена у пројекат изградње канализационе мреже. Како је предвиђено, од Породина до Влашког дола биће изграђен главни колектор у дужини од 26 километара на који ће бити прикључени секундарни колектори насеља. Прерађивач отпадних вода требао би бити изграђен у Влашком Долу. Александровац би добио уличну канализациону мрежу у дужини од 11 километара.
Иначе, од представника општинских власти стижу и неке друге вести које се односе на Александровац. Ускоро, требало би да се постави ново улично лед осветљење којим се постиже уштеда од 66%, кроз центар насеља требало би да се асфалтира пешачка стаза а планирано је и реновирање просторија дечјег вртића.


Извор: Радио Слободна Европа, Истиномер


Komentari
0
reviews
Време
Назад на садржај