Славиша Перић - aleksandrovac požarevački

ЛЕКСАНДРОВАЦ
ПОЖАРЕВАЧКИ
А
Idi na sadržaj
Спорт
Са шаховског турнира у Трсту

СЛАВИША ПЕРИЋ, ШАХОВСКИ МАЈСТОР


Александраовац, 26. септембар 2021.


Александровчани су одувек имали добре шахисте. Својевремено је постојао и шаховски клуб и просторије у којима се шаховске табле у јутарњим и вечерњим сатима, привлачиле велики број заљубљеника ове древне игре. Једног од најбољих, која су та по шах сретна времена изродила је, Славиша Перић.
 
Славиша је рођен 1953 године и након завршене Oсновне школе у нашем месту и Гимназије у Пожаревцу, своје даље школовање наставио је на Крагујевачком универзитету. Поред студија, бавио се интензивно и шахом. Постепено је градио своју домаћу и међународну каријеру. Члан је Шаховског савеза Србије. Од 1991 има титулу ФИДА а од 1997 и титулу интернационалног шаховског мајстора. Наступао је и за стране шаховске клубове. А поред учествовања на турнирима као професионални шахиста, своје знање преноси и млађима. Године 2015 постаје инструктор ФИДЕ а само годину касније и лиценцирани тренер ФИДЕ.
 
Говорећи о шаху са позиције своје дугогодишње каријере, Славиша је за један италијански лист својевремено рекао да „шаховски стил проистиче из личног карактера. Предност има онај шахиста који зна да чека, планира и буде стрпљив. Емотивни карактер може бити неповољан по игру“. Шах- објашњава он – важан је за младе људе јер их учи логичном размишљању, стрпљењу и концентрацији, који су такође корисни у послу и свакодневном животу“.
 На светској шаховској ранг листи најбољи резултат је остварио 1991 године када се нашао на 2499 позицији. На међународној сцени освајао је турнире у Италији, Француској, Шпанији. Говори руски, шпански, енглески и служи италијанским и француским језиком.
Коментари
There are no reviews yet.
0
0
0
0
0

Време
Nazad na sadržaj