Милена Антовић - aleksandrovac požarevački

ЛЕКСАНДРОВАЦ
ПОЖАРЕВАЧКИ
А
Idi na sadržaj
Kултура
МИЛЕНА АНТОВИЋ ЖИВАДИНОВИЋ
Александровац, 18. јули 2022                   "ВРАЧАРСКА ЗВОНА ЗВОНЕ"

Милена Антовић, магистар музике, диригент у Храму Светог Саве и директор школе "Ватрослав  Лисински"


Док умиљати гласови дечијег хора "Растко", звонко одзвањају Храмом Светог Саве на Врачару, вођени сигурном диригентском руком Милене Антовић Живадиновић, истовремено неких стотинак километара југоисточно, пратећи програм уживо путем тв екрана, мештане једног места испуњава осећај поноса. Милена је "наше дете".
Рођена је (1985.) и одрасла у Александровцу, ту је заволела хармонику, одушевила солфеђом и касније у другом веђем граду "преузела" диригентску палицу. Александровачки прашњави асфалтни пут, заменила је Боеградском калдрмом. А њено музичко образовање ишло је само узлазном линијом. Знала је само за успехе.  Дипломирала је на Катедри за музичку  педагогију Факултета музичке уметности у Београду (2008) са просеком  9.49. Затим, специјалистичке студије из области наставе солфеђа завршила је на  истом факултету (2010) са највишим оценама и одбраном научног рада  Интонација - функционална многостраност тонова. Њен рад и таленат били су препознати. Током студија, била је  стипендиста Владе Републике Грчке и европског пројекта ”Путујемо у  Европу”, за 100 најбољих студената у земљи. Своју љубав према певању исказала је у академском хору Collegium musicum и активно учествовала у свим јавним наступима. Хорско певање прирасло јој је срцу. Радила је као хорски певач и солиста у Позоришту на Теразијама (2008-  2015) и Опери и театру ”Madlenianum” (од 2010). Своје музичко образовање преноси на млађе. Од 2008. године ради као професор стручних предемта у Музичкој школи "Ватрослав Лисинки". Да би, као диригент дечјег хора Музичке школе "Ватрослав Лисинки", у периоду од 2008. до 2014. године, освајала награде на републичким такмичењима, специјалне награде за најбољи хор на првом фестивалу дечијих хорова ФЕДЕХО, почасну позивницу за наступ на отварању фестивала БУНТ. Њена диригенста виртуозност омогућила су јој да са овим ансамблом буде чест гост у најбољим салама и дворанама. Као што су Велика сала Коларчеве задужбине, сала Студенстког културног  центра, сала Београдске филхармоније, Атријум Народног музеја, сала  позоришта у Сомбору, сцена Звездара театра, сала АКУД ”Лола”, сала  Дечјег културног центра, велика сцена УК ”Влада Дивљан”, сала КЦ  Чукарица.
Уз све то, музичко образовање деце било је од посебне важности. Тако, да значајни труд усмерава на развој музикалности  код деце најранијег узраста и дечије стваралаштво у предшколском и раном  школском узрасту. За све то било је потребно ново усавршавање. Испит за лиценцу положила је 06. априла 2015. године,  где је практични део испита управо представљен са хорским ансамблом.  Миленина стручног досеже одређене границе, тако да учествује на стручним и научним  скуповима, од којих се издваја предавање које је остварила са проф.  Даринком Матић-Маровић у оквиру Специјалистичког семинара за диригенте  хорова у Новом Саду (2014), на коме је била кореализатор.
Њено музичког образовање бива препознато и од стране Српске Православне Цркве. Благословом Владике, епископа ремезијанског, господина Стефана Шарића,  од 2020. године диригује и уметнички је руководилац дечијег хора  ”Растко” при Храму Светог Саве.  Од школске 2021/2022. ангажована је у улози стручног сарадника на  Катедри за дириговање Филолошко-уметничког факултета Универзитета у  Крагујевцу.   Коаутор је одобреног програма сталног стручног усавршавања наставника,  васпитача и стручних сарадника ”Вера кроз песму, песма кроз школу”, који  се налази у каталогу ЗУОВа за школску 2022/2023, 2023/2024 и 2024/2025.  годину.   Аутор је књиге ”Врачарска звона” са избором композиција за дечији хор.  Од школске 2022/2023. године обавља функцију директора школе МШ  ”Ватрослав Лисински”.

Фото Д. Живадиновић
Коментари
There are no reviews yet.
0
0
0
0
0

Време
Nazad na sadržaj